تلفن: 88 94 08 47-50
آدرس مرکز تهران: خیابان استاد نجات الهی جنوبی، بین سپند و شاداب، کوچه نوید، پلاک 23
ثبت‌نام
در رویداد
کلیک کنید
جهت اطلاع از رویدادهای حسابداران خبره کلیک کنید.
اطلاعات بیشتر

نحوه محاسبه مالیات بر اجاره

مالیات بر هر درآمدی که شخص یا شرکت داشته باشد، وارد خواهد بود. اجاره‌ای که صاحب ملک تجاری، مسکونی یا داری دریافت می‌کند نیز نوعی درآمد محسوب می‌شود. به این ترتیب فرد باید بر اساس درآمد خود، مبلغی را به‌عنوان مالیات پرداخت کند. به این مالیات، مالیات بر اجاره گفته می‌شود. بسیاری از افراد نمی‌دانند که محاسبه مالیات بر اجاره چطور انجام می‌شود و چطور باید آن را پرداخت کنند. در این مطلب با آموزشگاه حسابداری پکت همراه باشید تا هر آنچه نیاز است درباره مالیات بر اجاره بدانید را متوجه شوید.

مالیات بر اجاره املاک 1401

مالیات بر اجاره املاک 1401

مالیات بر اجاره املاک در سال 1401 چقدر است؟

مالیات بر درآمد اجارخ ملک در سال 1401 شمسی به‌عنوان یکی از انواع مالیات بر درآمد املاک به حساب می‌آید که از فرد اجاره‌دهنده اخذ می‌شود. بر اساس کمیسیون تلفیق مجلس و بر اساس تصمیم آن‌ها، میزان مالیات بر مستغلات و اجاره در سال 1401 افزایش نیافته و مطابق با سال گذشته خواهد بود. پس به شکل قبلی، این نرخ به‌صورت پلکانی بر اساس درآمد مشمول مالیات دریافت می‌شود. درآمد تا 50 میلیون تومان 15%، درآمد 50 تا 100 میلیون تومان 20% و درآمد بالای 100 میلیون تومان معادل 25% خواهد بود. درآمد بر اساس فرمول زیر محاسبه می‌شود:

75%* ((مبلغ اجاره بهای ماهانه ضرب در 12 ماه) + 18% کل مبلغ پیش پرداخت)

 

جدول مالیات اجاره 1401

در جدول زیر، کار محاسبه مالیات اجاره 1401 را برای شما آسان‌تر کرده‌ایم. در صورتی که به دنبال نرخ مالیات اجاره 1401 خود هستید، کافی‌ست مبلغ دریافتی اجاره سالیانه را با جدول زیر تطبیق دهید تا از نحوه محاسبه مالیات اجاره سال 1401، مطلع شوید:

 

شخص نرخ مالیات اجاره سال 1401
حقوقی 25%
حقیقی درآمد مشمول مالیات اجاره 1401 (ریال) نرخ مالیات اجاره 1401
0 500,000,000 15%
500,000,001 1,000,000,000 20%
1,000,000,001 و بیشتر از آن 25%

 

نرخ محاسبه مالیات اجاره 1401

نرخ محاسبه مالیات بر اجاره مشابه نرخ مالیات بر درآمد خواهد بود و تفاوتی ندارد. نرخ محاسبه مالیات اجاره 1401 به‌صورت پلکانی، 15، 20 و 25% است. تنها تفاوت این است که فقط 75% مبلغ کل که شامل جمع اجاره ماهانه ضرب در 12 به علاوه 18% مبلغ پیش پرداخت می‌شود را به‌عنوان درآمد فرد لحاظ می‌کنند و مابقی 25% را به‌عنوان تعمیرات خانه و هزینه‌های اجاره در نظر می‌گیرند. در صورتی که درآمد فرد حاصل از این فرمول تا 50 میلیون تومان باشد، نرخ محاسبه مالیات بر اجاره 15% خواهد بود. در صورتی که این درآمد بین 50 تا 100 میلیون تومان شود، فرد باید 20% پرداخت کند. نرخ محاسبه مالیات بر اجاره برای درآمد بیش از 100 میلیون تومان، 25% مبلغ درآمد خواهد بود.

 

نحوه محاسبه مالیات بر اجاره

محاسبه مالیات بر اجاره به دو شکل انجام می‌شود. اول اینکه در معامله فقط مستاجر و مالک حضور داشته باشند و دوم اینکه فرد مستاجر، واحد یا ملک را به یک فرد دیگر اجاره داده باشد. در صورتی که فقط یک فرد واحد را اجاره کرده باشد و فرد ثالثی دخیل نشود، ماخذ مالیات بر اجاره، 75% اجاره بهای سالانه است. در حالی که ماخذ مالیات برای اجاره دوم به دست مستاجر اول، تفاوت اجاره بهای پرداختی توسط او به مالک و اجاره‌ای است که توسط او از مستاجر دوم دریافت می‌شود.

 بر اساس قانون، مقدار مالیات و درصد آن بر اساس درآمد فرد به‌صورت پلکانی محاسبه می‌شود. مبلغ مالیات برای درآمد کمتر از 50 میلیون تومان 10% خواهد بود. این درصد برای درآمد بین 50 تا 100میلیون تومان به 15% افزایش پیدا می‌کند و برای درآمد بیش از 100 میلیون تومان 25% خواهد بود. مبلغ درآمد حاصل ضرب میزان اجاره ماهانه در 12 ماه خواهد بود که با 18% مبلغ پیش‌پرداخت جمع می‌شود و سپس بر این اساس در نظر می‌گیرند که فرد در کدام دسته درآمدی قرار می‌گیرد تا محاسبه مالیات بر اجاره انجام شود.

برای درک بهتر نحوه محاسبه مالیات بر اجاره، بهتر است از یک مثال استفاده کنیم. فرض کنیم که ملکی با پیش پرداخت 20 میلیون تومان و اجاره بهای ماهانه 500 هزار تومان اجاره داده شود. در این حالت، مبلغ درآمد سالانه با ضرب عدد 500 هزار در 12 ماه به دست می‌آید و 6 میلیون تومان خواهد بود. 18% پول پیش نیز به‌عنوان درآمد سالانه محاسبه می‌شود که مبلغ آن 3 میلیون و 600 هزار تومان خواهد بود. جمع این دو عدد 9 میلیون و 600 می‌شود. همان طور که گفتیم، 75% این مبلغ در جدول مشمولین مالیاتی قرار می‌گیرد. به این ترتیب 7 میلیون و 200 هزار تومان در نظر گرفته می‌شود. بر اساس سیستم پلکانی، مبلغ مالیات معادل 15% درآمد خواهد بود. به این ترتیب فرد باید مبلغ 1 میلیون و 80 هزار تومان را به‌عنوان مالیات بر اجاره پرداخت کند. بعد محاسبه آنلاین مالیات اجاره 1401، باید اظهارنامه مالیات بر درآمد اجاره ملک را در سایت TAX.GOV.IR تسلیم کرده و مبلغ را پرداخت کنند.

معافیت از مالیات بر درآمد اجاره ملک چگونه است؟

معافیت از مالیات بر درآمد اجاره ملک چگونه است؟

شرایط معافیت از مالیات بر درآمد اجاره ملک

در بخش‌های قبلی به‌صورت کامل با نحوه محاسبه مالیات بر اجاره آشنا شدیم و حالا می‌توانیم میزان مالیات بر اجاره را به‌صورت دستی خودمان محاسبه کنیم. همیشه تمامی کسانی که درآمد دارند، به‌دنبال روش‌هایی برای استفاده از شرایط معافیت مالیات هستند. بر اساس تبصره‌های 53، 55 و 57 مالیات مستقیم، گروه‌هایی از پرداخت مالیات بر اجاره معاف خواهند بود. در ادامه با این دسته افراد آشنا خواهیم شد:

  1. خانه‌های سازمانی که مالکیت آن‌ها اشخاص حقیقی است؛
  2. املاکی که مورد سکونت همسر، پدر، مادر، فرزند یا اجداد و افراد تحت تکفل مالک هستند؛
  3. املاکی که به‌صورت کاملاً رایگان در اختیار وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و دستگاه‌هایی قرار گرفته‌اند که بودجه آن‌ها از طریق دولت تأمین می‌شود؛
  4. در صورت فروش ملک و درج این شرط که مالک قبلی تا مدت زمانی این ملک را به مستاجر اجاره داده و این مقدار حداکثر می‌تواند 6 ماه باشد؛
  5. مالک‌های انواع مجتمع‌ های مسکونی دارای بیش از 3 واحد استیجاری که با رعایت الگوی مصرف مسکن، با توجه به اعلام وزارت مسکن و شهرسازی ‌ساخته می شوند؛
  6. املاک مورد اجاره، در تهران، تا 150 مترمربع و در سایر نقاط تا 200 مترمربع.

در نظر داشته باشید در صورتی که شرایط معافیت از مالیات بر اجاره شامل حالتان می‌شود، دلیل نیست که اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم اداره کل امور مالیاتی کشور نکنید. بلکه باید در اظهارنامه قید شود که می‌توانید از معافیت بهره‌مند شوید. در غیر این صورت جرایم مالیاتی شامل حال شما خواهد شد.

 

پرداخت مالیات اجاره سال 1401 بر عهده چه کسی است؟

بعد اینکه با محاسبه مالیات بر اجاره آشنا شدیم، حالا باید بدانیم که چه کسی باید این مبلغ مالیات را پرداخت کند. همان طور که گفتیم، مالیات بر درآمد اجاره ملک از انواع مالیات بر درآمد املاک است. به این ترتیب باید فردی که ملک را اجاره می‌دهد، این مبلغ مالیات را پرداخت کند. البته در صورتی که مستاجر، ملک را به فردی دیگر اجاره داده باشد، مستاجر دوم باید این مالیات را پرداخت کند. در صورتی که مستاجر چنین کاری را انجام نداده باشد، مالک باید مبلغ مالیات اجاره 1401 را پرداخت کند.

 

سخن آخر

محاسبه مالیات بر اجاره بر اساس 75% حاصل جمع مبلغ اجاره ماهانه ضرب در 12 ماه به علاوه 18% مبلغ رهن محاسبه می‌شود. در صورتی که این عدد کمتر از 50 میلیون تومان باشد، 15%، در صورتی که بین 50 تا 100 میلیون تومان باشد، 20% و در صورتی که بالای 100 میلیون تومان باشد، 25% مبلغ را باید به‌عنوان مالیات پرداخت کنند. این مالیات به عهده مالک یا کسی است که از این طریق کسب درآمد می‌کند. همچنین تمامی افرادی که ملک خود را اجاره داده‌اند، باید در سامانه مالیاتی کشور ثبت‌نام کنند.

در دوره‌های آموزش حسابداری مرکز حسابداران خبره، تمام قوانین مالی و مالیاتی مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این دوره می‌توانید با نحوه محاسبه و پرداخت مالیات بر درآمد اجاره املاک هم آشنا شوید. به یاد داشته باشید که دارایی‌های منقول و غیرمنقول شرکت، سازمان یا اشخاص باید توسط حسابدار مورد بررسی قرار بگیرد. قوانینی مانند مالیات اجاره بها، مسئولیت محاسبه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی را بر دوش حسابدار می‌گذارد. 



فرم ارسال نظرات
Copyright 2023 PACT Edu. All rights reserved.
در خبرنامه پیامکی حسابداران خبره عضو شوید تا:
از همایش‌های رایگان حسابداران خبره مطلع ‎شوید.
فرصت‌های شغلی حسابداری برای شما ارسال شود.
در جریان کلاس‌های جدید و تخفیفات دوره‌ها قرار گیرید.
هر زمان که بخواهید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
نام
نام خانوادگی
تلفن
ایمیل
کدملی
تاریخ تولد
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه در خبرنامه پیامکی حسابداران خبره عضو شدید سپاسگزاریم.